Seurantalojen korjausavustus on harkinnanvarainen valtionavustus, jonka jakamisesta Suomen Kotiseutuliitto huolehtii opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Korjausavustuksella on tarkoitus säilyttää talojen kulttuurihistoriallista arvoa sekä ylläpitää ja parantaa niiden kuntoa ja toimivuutta …

Seurantalojen korjausavustusten jaossa alettiin jo 1980-luvulla kiinnittää huomiota korjaustöiden laadulliseen ohjaukseen ja noudattaa Museoviraston linjauksia perinteisten rakenteiden korjaamisesta. Seurantalojen korjausavustus on alusta alkaen poikennut muista valtion jakamista rakennusperinnön hoitoon ja entistämiseen tarkoitetuista avustuksista siten, että sen piiriin kuuluvat myös talotekniset työt. Niihin kohdistuvat korjaukset ja uudistustyöt lisäävät talojen käytettävyyttä. Avustuksia voidaan myöntää myös suunnittelukustannuksiin sekä tilojen esteettömyyskorjauksiin.
Avustusten jakamisen lisäksi Kotiseutuliitto tarjoaa seurantalohankkeen rahoituksen puitteissa korjausneuvontaa ja ylläpitää avustusrekisteriä, johon on tallennettu tiedot talojen korjausvaiheista. Rekisteri mahdollistaa pitkäjänteisen talokohtaisen korjausten ohjauksen, joka on riippumaton omistajayhteisöön liittyvistä muutoksista. Kotiseutuliitolla on lisäksi laaja ja jatkuvasti täydentyvä kuva- ja rakennuspiirustusarkisto seurantaloista.

Salon kaupunki – lähidemokratia
Salon ydinkeskustaa ympäröi laaja maaseutu. Keskusta-alueen kaupunkimaisuus ja toisaalta ympäröivä laaja maaseutu tarjoavat monipuoliset asumisolosuhteet, elinkeinomahdollisuudet sekä virkistys- ja harrastusmahdollisuudet. Salo on myös leimallisesti kesäasukkaiden kaupunki. …

Tavoitteena on säilyttää kaupungin elinvoimaisuus ja asukkaiden aktiivinen osallistuminen niin keskusta-alueella kuin maaseudullakin. Asukas-, kotiseutu- ja kyläyhdistyksillä on tärkeä rooli asuinalueiden elinvoimaisuuden kannalta. Kaupungin johto ja yhdistykset tapaavat säännönmukaisesti kaupunginjohtajan kutsusta. Tapaamisissa käsitellään ajankohtaisia asioita sekä asukkaiden että kaupungin näkökulmasta.
Eri osissa kaupunkia on pääasiassa kirjastojen yhteydessä palvelupisteet, joissa saa neuvontaa ja apua kaupungin kanssa asioimiseen.

Meri-Halikon koulu
Meri-Halikon koulu sijaitsee Salon kaupungissa Halikon Angelniemellä. Luonnonkauniissa maisemassa koulu on toiminut jo 124 vuotta. Koulumme on tänään noin 80 pienen ja ison ihmisen työpaikka. Koulussamme on neljä perusopetusryhmää. Meri-Halikon koulu on vahvasti erikoistunut olemaan tavallinen, turvallinen kyläkoulu. Tosin yhteydet maailmaan pidetään auki aktiivisella kansallisella ja kansainvälisellä yhteistyöllä. …
Wartsalan kyläyhdistys ry.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Wartsalan kylän viihtyisyyttä, asumismukavuutta ja kyläläisten yhteistoimintaa sekä toimia kylän ja alueen palvelujen puolesta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, juhlia, retkiä, keskustelu- ja virkistystilaisuuksia sekä muita vastaavia tapahtumia. Yhdistys tekee aloitteita ja esityksiä ja antaa Iausuntoja eri viranomaisille. Lisäksi yhdistys on yhteistyössä kylän muiden yhdistysten kanssa.
Varsinais-Suomen Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, jonka tarkoituksena on Varsinais-Suomen paikallisyhteisöjen tukeminen sekä alueiden kehittäminen ja elinvoimaisuuden vahvistaminen. Toimimme kylä- ja asukasyhdistysten edunvalvojana sekä edistämme maakunnan omaehtoista ja paikallislähtöistä toimintaa.

Varsinais-Suomen Kylät ry on vuonna 2000 Marttilassa perustettu kaksikielinen maakunnan kylätoiminnan kattojärjestö. Toimimme maakunnan kylä- ja asukastoiminnan asiantuntijana, yhteisten etujen valvojana ja ajatusten välittäjänä sekä kyläyhdistysten ja niiden toimintaa lähellä olevien järjestöjen yhteistyöelimenä.
Yhdistys edistää Varsinais-Suomen maaseudun ja saariston asukkaiden omatoimisuutta ja alueen elinkelpoisuutta sekä kehittää yhteistyötä toiminta-alueen päättäjien ja viranomaisten kanssa. Tarkoituksena on säilyttää Varsinais-Suomen maaseutu ja saaristo elinvoimaisena sekä lisätä koko seudun kehittämiseen liittyvää osaamista ja lisätä kokemusten vaihtoa toiminta-alueen osien välillä kansainvälinen yhteistyö mukaan lukien.
Keskeisimmät palvelumme ovat:
Kylien yhdistysten avustaminen ja neuvonta
Alueella tarvittavan koulutuksen järjestäminen
Ajankohtaisista asioista tiedottaminen
Kylärekisterin ja muun tietoaineiston ylläpitäminen

Ykkösakseli ry on aatteellinen ja yleishyödyllinen yhdistys, jonka kotipaikka on Lohja ja toiminta-alueena Salo, Lohja, Karkkila ja Vihti. Yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa asukkaita yhteistyöhön alueensa kehittämiseksi. Yhdistys tekee alueella laaja-alaista yhteistyötä sekä osallistuu maaseudun kehittämisohjelman sekä muiden kansallisten ja kansainvälisten kehittämisohjelmien toteuttamiseen.

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka on kiinnostunut alueen kehittämisestä ja haluaa olla mukana vaikuttamassa oman alueensa tulevaisuuteen.

Yhdistys valittiin toistamiseen 21.1.2015 yhdeksi Suomen Leader-ryhmäksi, joka saa rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosina 2014-2020. Koko Suomessa toimii 54 Leader-ryhmää samoin periaattein.

Tule mukaan vaikuttamaan!