Vetovoimaisten kylien kehittämisestä apua Salon väkiluvun kasvuun

Terveisiä Meri-Halikosta, upeista merellisistä maisemista, vain vartin päästä torilta. Meillä Vartsalassa ja Angelniemellä on vetovoimaa ja pitovoimaa.

Osana tätä ovat laadukkaat lähipalvelut; päiväkoti, alakoulu, uimaranta ja sauna sekä vuokravenelaiturit. Elämme keskellä merellistä ja monipuolista luontoa. Tänne on hyvät liikenneyhteydet ja kyliemme sijainti on loistava. Moottoritielle, juna-asemalle ja Salon keskustaan ajaa vartissa. Kylissä toimii vireät kyläyhdistykset ja monenlaista toimintaa ja yhteisöllisyyttä löytyy.

Huolestuttavaa oli lukea Salon kaupungin asukasluvun laskeneen alle 51 tuhannen. Uusia asukkaita on houkuteltava kaupunkiin asukaskadon pysäyttämiseksi ja suunnan kääntämiseksi kasvuun.

Näemme kylillämme olevan valtavan potentiaalin uusien asukkaiden houkutteluun. Alueella myyntiin tulevat talot menevät nopeasti kaupaksi, tulijoita olisi, mutta valitettavasti tontti ja asuntopula vaivaa. Meillä on tarjota uusille asukkaille asioita jotka ovat nykypäivänä tärkeitä. Alueen sijainti ja miljöö ovat ihanteelliset asumisen, työnteon ja harrastukset huomioon ottaen.

Ratkaisuksi tähän näemme kaupungin mahdollistaman uusien tonttien kaavoituksen ja myyntiin tulon. Toivomme myös aktiivisuutta yksityisiltä maanomistajilta mahdollisen uuden tonttimaan kaavoitukseen. Myös alueella tyhjillään tai vajaakäytöllä olevien kiinteistöjen myynti tai vuokraus ympärivuotiseen asumiseen voisi olla osa ratkaisua.

On ollut hieno huomata että Salon kaupunki on ottanut strategiansa yhdeksi kärkihankkeeksi Elävät ja yhteisölliset kylät. Suora lainaus kaupungin strategiasta:

“Maantieteellisesti laaja kaupunkimme tarjoaa monia asumisen vaihtoehtoja kaupungin vireästä keskustasta idyllisiin kyliin. Meistä jokaisella on oikeus hyvään kotiin, laadukkaisiin peruspalveluihin ja turvalliseen ympäristöön asuinalueesta tai elämäntilanteesta riippumatta”

Lisäksi meitä ilahduttaa seuraava kaupungin strategiassa oleva lupaus maankäytön hyödyntämisestä kylien elinvoiman lisäämiseksi:

“Kaupungin tulee osaltaan huolehtia kylien elinvoimasta muun muassa palveluiden ja maankäytön keinoin. Elävät ja yhteisölliset kylät -kärkihankkeella kehitetään kaupungin ja kylien välistä yhteistyötä ja kootaan yhteen eri vapaaehtoistoimijat sekä luodaan yhteiset periaatteet kylien toiminnan kehittämiselle”

Kyläyhdistysten rooli kylien elävöittämisessä ja yhteisöllisyyden ylläpitämisessä on tärkeä. Siksi toivomme myös jatkossa tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa kyliemme lähipalveluiden säilyttämisen, kehittämisen ja nykyisten, sekä tulevien asukkaiden pitovoimaksi.

Angelniemen ja Wartsalan kyläyhdistysten puolesta, Paula ja Susanna