Tässä Museoviraston tukemassa Seurantalo 2020 -teoksessa keskiössä ovat perinteiset seurantalot ja nimenomaan ne seurantalot, joille on leimallista toiminnan ”päivitys”. Olemme valinneet eri puolilta maakuntaa maaseudulta kymmenen seurantaloa, jotka ovat menestyksekkäästi pystyneet vastaamaan nykyajan haasteisiin; kohonneisiin ylläpitokustannuksiin, korjaustarpeisiin, kohtuullisen käyttöasteen saavuttamiseen, uusien käyttäjäryhmien tavoittamiseen, tunnettuuden lisäämiseen ja esimerkiksi talon palvelujen kehittämiseen.
Jokainen tähän teokseen valikoituneesta kymmenestä seurantalosta on yksilöllinen rakennus, jossa näkyvät talon omistajayhdistyksestä, rakentamisaikakaudesta, talon historiasta ja nykyisestä käytöstä johtuvat erityispiirteet. Hyvin toimivia seurantaloja olisi Varsinais-Suomesta löytynyt toki enemmänkin, mutta kukin valituista esimerkkitaloista on mielestämme kehittänyt jonkin omaperäisen ja esille nostamista puoltavan selviytymistarinan.
Seurantalo 2020 on toivoaksemme opas, joka hyvien mallien kautta kertoo, miten yhteisölliseen käyttöön päätyneet tilat ja rakennukset säilyvät edelleen kunnossa ja käytössä. Se on saattanut vaatia uutta omistajaa, uutta nimeä, uudenlaisten käyttäjäryhmien ja palvelujen saamista saman katon alle, profiloitumista, erilaisia hankerahoituksia ja tukia, kehittämishankkeita tai jotain muuta.
Turussa 15.4.2020 Tauno Linkoranta
Varsinais-Suomen kyläasiamies