Seurojentalo-projekti

Pääsivulle  Seurojentalo
Vuoden 2003 kokonaissuunnitelman pohjalta pienemmät kohteet toteutetaan vaiheittain. Yksittäisistä parannuskohteista mainittakoon sisä-WC, jonka toteutus aloitettiin heti kokonaissuunnitelman valmistuttua.

Kuntokartoitus
Rakennuksen kunnon selvittämiseksi on laadittu kuntoarvio. Rakennushanke Lumivirran raportti (16.4.2003) sisältää pitkän tähtäimen kunnostusehdotuksen ja luettelee välittömiä toimenpiteitä vaativat ongelmakohdat :

1. Vesikaton rakenteiden lisätuennat lujuusteknisen selvityksen mukaan
2. Viemärin tuuletusputken johtaminen pois sisätiloista
3. Katto- ja pintavesien ohjaukset, vesikourujen korjaukset

Kiireellisiä ovat myös ikkunoiden kunnostukset ja lahovaurioiden korjaukset, joten tekemistä riittää.

Yleissuunnitelma
Korjaustyön tavoitteena on palauttaa rakennuksen alkuperäinen ilmiasu ja alkuperäisen käsityön yksityiskohdat. Rakennuksen vanhat rakenteet on pyrittävä säilyttämään ja edellisen vaiheen karkeimpia muutostöitä on vähitellen palautettava vanhaan asuun. Kunnossapitotoimenpiteiden pohjana voidaan pitää Viri Teppo-Pärnän toimenpide-ehdotuksia (10.9.01)

Muutostöillä on lisättävä rakennuksen monikäyttöisyyttä, rakennuksen eri osissa on voitava järjestää samanaikaista toimintaa häiritsemättä muita osia läpikulkupakolla tai vastaavalla. Tilojen välisiä yhteyksiä väliaikaisesti sulkemalla voidaan luoda 4-5 erillistä toimintatilaa joihin jokaiseen on oma luonteva sisäänkäyntinsä. Alaeteisestä päästään luontevasti saliin. Alaeteisestä näyttämölle johtavaa porrasta parantamalla voidaan näyttämötilankin käyttöä monipuolistaa. Varastoporras ullakolle vapauttaa näyttämön varastokäytöstä. Näyttämön ja salin yhteiskäyttöä voidaan parantaa korjaamalla porrasta sujuvammaksi.
Pääsisäänkäynnistä luodaan muutostöillä lasikuistimainen tuulikaappitila, josta on yhteys uuteen wc-tilaan (no2). Kuistilta voidaan tietysti mennä  suoraan saliin. Eteistilan kautta päästään lämpiötilaan ja keittiöön ja takakamariin. Nämä tilat muodostavat oman erillisen kokonaisuutensa. Teatteritilana talon pääsisäänkäynti on yleisön aluetta, lämpiö ja keittiö muodostavat odotustilat. Alakerran hygieniatilat voidaan varata esiintyjien käyttöön. Isoissa juhlissa koko talon on toimittava yhtenä avoimena kokonaisuutena. Wc-tilat voidaan nimetä erikseen naisille ja miehille.
Yläkerran majoitustilat muodostavat oman erillisen yksikkönsä. Huonetiloista voidaan kehittää pienillä muutoksilla kesähotelli-tyyppinen solukko leirikoulujen tai erilaisten kurssien tarpeisiin. Lisää lämmittämätöntä majoitushallia saadaan helposti ullakkotilasta. Tai yläkerran huoneet voidaan vuokrata asuntona, jolloin vuokran määrässä voidaan huomioida vuokralaisen tekemät remontoinnit ja/tai talonmiespalvelut.
Toteutussuunnitelma

1  Wc 1 ja alasisäänkäynnin sadekatos, sopimustyö,  10/03
2 Katto- ja pintavesien ohjaukset, vesikourujen kunnostus, talkootyö 9-11/03
3 Salin lattian korjaus ja kattorakenteiden varmistaminen, sopimustyö 8/04
4 Alapohjan siivous ja lisäeristeet, talkootyö 9/04
5 Tulisijojen korjaukset ja hormien käyttökunnon varmistus, sopimustyö 9/05
6 Asunnon sisäremontti, talkootyö 10/05- 5/06
7 Wc 2 ja yläsisäänkäynnin muutokset ja kattaminen, sopimustyö 8-9/06
8 Julkisivujen kunnostus, lahovaurioiden korjaukset ja huoltomaalaus, ovien ja ikkunoiden kunnostus , talkootyö 6-11/07
9 Katon maalaus, sopimustyö 5/08

10 Julkisivujen maalaus, talkootyö 6-8/08

Angelniemi II”Angelniemi, laiva pieni, siihen tavarani lastaan. Kun ei Salo jaksa elättää näin köyhän mamman lasta.”
… runoilttin laivasta sepitetyssä laulussa, jonka kylän vanhimmat vieläkin muistavat lapsuudestaan.

Otimme värssyn paitaamme muistuttamaan kylän yhteisistä projekteista, joiden toteuttamiseen tarvitsemme kaikkien kyläläisten panosta.

Kirsti Mattelmäki muistelee kirjassaan ”Mää muistele – ja mää meina”


Sillo ei viäl ollu televisiot, et ols sitä voinu koto vahrata, eikä mones paikas ollu ratiotaka. Olik sit ihme, et sillon ku Kokkila seurantalol ol iltama, sin tul pal ihmissi. Ei tullu yksistäs Ankelniämelt, sin tul ihmissi Halikost ja Sauvost vaik kuin kaukka.


Seurojentalo-työryhmän tavoitteena on pitää talo aktiivisessa käytössä myös nykyaikana. Meillä on hyvä mieli aina kun talossa palaa valot!